Poseł Jan Szopiński podsumowuje w mediach miniony rok w regionie i Bydgoszczy

Redakcja „Expressu Bydgoskiego” zestawiła oceny dokonań roku w stolicy województwa, wyrażone przez posłów na Sejm RP – z lewicy Jana Szopińskiego i z PiS Piotra Króla. Temat podsumowań dominował także w „Punkcie wyjścia” – cyklicznym programie TVP Bydgoszcz, w którym uczestniczyli także obaj wymienieni politycy.

Redakcja „Expressu Bydgoskiego” zadała politykom takie same pytania oczekując w odpowiedzi ocen tego, co udało się zrobić w mieście, co jeszcze doskwiera mieszkańcom i co zaniedbano w 2021 roku.

Poseł Szopiński do sukcesów zaliczył m.in. oddanie mieszkańcom obiektów Młynów Rothera na Wyspie Młyńskiej, przypominając swój udział jako wiceprezydenta w wykupieniu dla miasta tych budynków od dewelopera. Chwalił też przeznaczenie ich na instytucje kultury. Docenił również wybudowanie siedziby Teatru Kameralnego. Plusem dla miasta wg posła było zorganizowanie masowych punktów szczepień przeciwko Covid–19.

Do niepowodzeń władz miasta poseł Jan Szopiński zaliczył problemy z zamknięciem Trasy Uniwersyteckiej z wadami konstrukcyjnymi, grożącymi zawaleniem Mostu Uniwersyteckiego.

Nie udało się miastu wymienić taboru tramwajowego na nowocześniejszy, mimo że Bydgoszcz jest siedzibą producenta pojazdów szynowych PESY. Poseł podkreśla, że dotkliwa była tu decyzja większości parlamentarnej, ograniczającej wysokość dotacji dla Bydgoszczy do kwoty wystarczającej na zakup trzech (sic!) tramwajów.  Rzeczywiste kryteria dzielenia środków z Programu Inwestycji Strategicznych są znane tylko niektórym. Dziwne, ale nowy nabór wniosków o dotacje z całej Polski na kwotę ok. 2 miliardów złotych będzie miał jednego „jurora”, czyli premiera, który oceni komu przydzielić fundusze. Czy Bydgoszcz będzie dostrzeżona? Miasto czeka też na fundusze z Krajowego Planu Odbudowy, które zablokowane w Brukseli nie służą tworzeniu infrastruktury służącej obywatelom miasta. Powód jest jeden – PiS nie spełnia warunku stosowania zasad praworządności w Polsce.

O jakie bydgoskie sprawy udało się Panu skutecznie powalczyć w mijającym roku? – brzmiało pytanie ostatnie, a poseł odpowiedział:

– Swoją działalność parlamentarną rozpocząłem od walki o budowę drogi S-10 ze środków budżetu państwa, dlatego cieszę się, że moje działania odniosły skutek i w 2021 roku ta ważna inwestycja została rozpoczęta.
Mam też satysfakcję, że pomimo, iż jestem parlamentarzystą opozycji, udało mi się skutecznie przekonać wicepremiera i Ministra Kultury pana prof. Piotra Glińskiego do przyznania Akademii Muzycznej dodatkowych 110 mln zł na budowę kampusu.
Z innych obszarów - odniosła skutek moja walka o podwyżki dla pielęgniarek i ratowników medycznych, chociaż ich wysokość na pewno nie jest satysfakcjonująca. Gdybym miał wskazać na moje tegoroczne rozczarowania, to rozczarowaniem jest na pewno unikanie przez premiera Morawieckiego odpowiedzialności za swoje słowa i nie wywiązanie się przez niego z obietnicy wybudowania przez Rząd hali sportowej na Zawiszy. Ale może pan premier wywiąże się ze swoich słów w Nowym 2022 Roku, czego polskim sportowcom i kibicom z Bydgoszczy serdecznie życzę.

Czytaj cały artykuł TUTAJ

W „Punkcie wyjścia”, poseł Jan Szopiński zwrócił ponownie uwagę na przyznanie promesy na brakujące 110 mln zł do zbudowania do końca najnowocześniejszego kampusu Akademii Muzycznej w Bydgoszczy, w staraniach o nie w ministerstwie i Sejmie poseł miał swój osobisty udział. Pisaliśmy o tym m.in. TUTAJ

Obejrzyj nagranie programu TVP Bydgoszcz  TUTAJ

opr. nim, 2 stycznia 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!