Mogilno. 103 lata niepodległości. Kwiaty od lewicy

27 grudnia ustanowiono ustawowo Narodowym Dniem Zwycięskiego Powstania Wielkopolskiego. W 2021 roku obchodzono to święto po raz pierwszy. 27 grudnia 1918 r. to dzień wybuchu powstania. W kolejnych tygodniach wiele wielkopolskich miast w zaborze pruskim odzyskiwało niepodległość. W Mogilnie, Strzelnie, Gąsawie upamiętniano te rocznice składaniem kwiatów pod pomnikami głoszącymi chwałę powstańcom.

Uroczystości w Mogilnie odbyły się przed pomnikiem Powstańca Wielkopolskiego.

Burmistrz Mogilna Leszek Duszyński przekazał hm. Stanisławowi Jasińskiemu, komendantowi Kręgu Starszyzny Harcerskiej im. Henryka Mazurkiewicza, akt informujący o objęciu przez Krąg honorowego patronatu nad pomnikiem Powstańca Wielkopolskiego.

Wśród zebranych na mogileńskiej nekropolii byli przedstawiciele organizacji społecznych, władz samorządowych oraz mieszkańcy miasta.

mogilno1   mogilno2

W delegacji Zarządu Powiatowego Nowej Lewicy w Mogilnie kwiaty pod pomnikiem złożyli Tatiana Urban (członek władz krajowych partii i sekretarz  Zarządu Powiatowego) oraz Michał Przepiórka (członek Nowej Lewicy w Mogilnie od niespełna roku).

W Strzelnie uczczono na cmentarzu przy ul. Kolejowej. 2 stycznia 1919 r. w Strzelnie doszło do starcia nacierających z Gniezna oddziału Pawła Cymsa, wraz z członkami miejscowej Straży Ludowej i Towarzystwa Gimnastycznego "Sokół" z załogą niemiecką, liczącą około 90 żołnierzy.

Walki trwały kilka godzin. Po obu stronach zginęło po kilka osób, byli też ranni. W wyzwolonym mieście powołano polską komendanturę na czele z Józefem Hanaszem, a także obalono pomnik cesarza Wilhelma I.

Kwiaty pod pomnikami upamiętniającymi Powstanie Wielkopolskie składano w wielu innych miejscowościach regionu, w tym w Bydgoszczy, Inowrocławiu, Gąsawie.

Uroczystości będą kontynuowane w styczniu 2022 r. w związku z datami 103. rocznicy odzyskiwania niepodległości, łączącej się historycznie ze zwycięstwem Powstania Wielkopolskiego.

Opr. nim, 1 stycznia 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!